maanantai 21. tammikuuta 2008

Noviisi 2007 ratkennut!


Noviisi 2007 -kirjoituskilpailu on ratkennut. Loppukilpailuun pääsi kuusi novellia, joista tuomaristo valitsi lopulliset voittajat. Ensimmäisessä Noviisissa tuomaristo päätti pitkän pohdinnan jälkeen jakaa palkinnon kahden erilaisen, omalla tavallaan ansiokkaan tekstin kesken.

Ensimmäisen sijan jakoivat Vilhelmiina Palonen novellillaan ”Karahka” ja Klaus Maunuksela novellillaan ”Yö ei ole sinua varten”. Kumpikin sai voittoihin varatusta 300 eurosta puolet.

Lisäksi kumpikin sijoittuneista sai 55 euron arvoisen stipendin keväällä 2008 järjestettävään Nuori Fantasia -kirjoituspajaan. Toisen stipendeistä lahjoitti Turun Science Fiction Seura, toisen Turun yliopiston Tieteiskulttuurikabinetti. Kilpailun järjestäjät kiittävät lahjoittajia.

Lisäksi tuomaristo jakoi kunniamaininnan, jonka sai Sara Valta novellillaan ”Sammalmestari”. Hän sai palkinnokseen Suomen Tieteiskirjoittajien ja Turun yliopiston Tieteiskulttuurikabinetin julkaiseman ”Kirjoita kosmos” –kirjoittajaoppaan ja Kosmoskynä-lehden tilauksen vuodelle 2008.

Kilpailun järjestäjät onnittelevat voittajia ja kiittävät kaikkia Noviisiin osallistuneita!

Noviisi 2007 –järjestelytoimikunnan puolesta

Pasi Karppanen
Kati Oksanen

http://tieteiskirjoittajat.utu.fi/
http://www.utu.fi/tutka/
http://tsfs.fi/


LUONNEHDINTA KISAN SADOSTA JA YLEISPALAUTE

Nuorille tarkoitettu ensimmäinen Noviisi-kirjoituskilpailu toi tuomariston luettavaksi ilahduttavan erilaisia tekstejä. Ennakkoarvailujen vastaisesti lajityypillinen fantasia ei ollut valta-asemassa vaan finaalivaiheeseen nousi mukavan vaikeasti luokiteltavia uuskummia tarinoita.

Omaperäisyys oli valttia, monen tekstin suurin vahvuus oli persoonallinen maailma. Tuomariston yhteinen kanta oli, että kaikki finaalivaiheeseen päässeet novellit olivat hyviä lukukokemuksia. Jokaisessa oli joitakin erinomaisia aineksia, kuten kieltä, tyyliä, ideaa tai henkilöitä.

Kilpailun säännöt edellyttivät lyhyttä, siis suomalaiselle sf-kirjoittamiselle epätyypillistä, novellimittaa. Tähän haasteeseen kirjoittajat vastasivat pääosin hyvin, he osasivat kertoa tarinansa ilman sitä selittelyn ja taustoituksen tuskallista runsautta, joka vanhemman polven sf-kirjoittajille on niin tyypillinen riesa.

Kokemattomuus näkyi kuitenkin novellien rakenteen hallitsemisessa. Sinällään hyvin keksitty loppuratkaisu saattoi tulla eteen töksähtäen ja antaa kuvan siitä, että kyseessä on joko kiireessä laadittu loppu tai pidemmän tekstin osa. Usein myös kappalejaot puuttuivat tai olivat liian vähissä, jolloin yhdessä pötkössä oleva teksti oli uuvuttava lukukokemus. Koelukijan käyttäminen ennen tekstin kisaan lähettämistä on hyvä keino parantaa luettavuutta.

Huumorin perään kaipaillaan yleensä aina sf-kirjoituskilpailuissa. Tässäkin asiassa noviisit näyttävät esimerkkiä vanhemmilleen, sillä monissa tarinoissa oli pientä mukavaa, tyyliin sopivaa pilkettä. Humoristisuus ei yhdessäkään tapauksessa laskenut tekstin tasoa vaan päinvastoin lisäsi lukunautintoa.

Oikeakielisyyteen tai tyylin hallintaan ei tuomariston tarvinnut puuttua. Jokainen finalisti oli siltä osin selvästi valmis kirjoittaja. Havaitut kankeudet tai virheet olivat yksittäisiä ja kertoivat lähinnä siitä, että viimeistely tai oikolukijan käyttäminen oli jäänyt puuttumaan.

Finalistien tasoon tyytyväisenä tuomaristo jakaa Noviisin palkinnon tasan kahden erilaisen novellin kesken.

Karahka on kielellisesti tyylikäs, tunnelmaltaan vahvan outo ja samalla humoristinen tarina yöllisestä kohtaamisesta Aurajoen rannalla. Yö ei ole sinua varten taas on yksityiskohdillaan vakuuttavaan steampunk-maailmaan sijoitettu mutta samalla meidänkin aikaamme puhutteleva hiottu kertomus terrorismista. Lisäksi myönnetään kunniamaininta merkillisen viehättävälle ja sympaattiselle Sammalmestarille.

Sekä kehotetaan jokaista finalistia ehdottomasti jatkamaan harrastustaan, sillä kykyjä ja ideoita löytyy!

Noviisi 2007:n tuomaristo

Ilkka Auer
Sari Peltoniemi
Mari Saario

Ei kommentteja: