sunnuntai 19. elokuuta 2007

Noviisi-kirjoituskilpailu käynnistyy!


Suomen Tieteiskirjoittajat, Turun yliopiston Tieteiskulttuurikabinetti ja Lastenkulttuurin taitotalo ValoAurinko järjestävät alueellisen science fiction- ja fantasianovellikilpailun Noviisi 2007.


Suomen Tieteiskirjoittajat ry on järjestänyt Turun Science Fiction Seuran kanssa vuodesta 2000 lähtien Novaa, valtakunnallista, aloitteleville kirjoittajille suunnattua science fiction- ja fantasianovellien kirjoituskilpailua. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävä Noviisi 2007 on Novan alueellinen versio, joka on suunnattu kaikille 13-17-vuotiaille Varsinais-Suomessa asuville nuorille.


Kilpailuun haetaan science fictioniin tai fantasiaan liittyviä novelleja, muutoin aihe on vapaa. Voidakseen osallistua Noviisiin tekstien on oltava alkuperäisiä ja ennen julkaisemattomia niin paperilla kuin verkossa. Alkuperäisellä tarkoitetaan tässä yhteydessä myös fanficin rajaamista kisan ulkopuolelle. Kisaan voi halutessaan ottaa osaa useammalla novellilla. Kilpailutekstien kieli on suomi.


Tekstin maksimipituus on 10 000 merkkiä (välilyönteineen), mikä vastaa paperilla viittä sivua tekstiä. (Aiheesta tarkemmin, kts. alla ohjeita kirjoittajille.) Liian pitkiksi katsotut tekstit hylätään.


Novellit tulee lähettää sähköpostin liitetiedostona 31.10 keskiyöhön mennessä osoitteeseen noviisikilpailu@gmail.com. Valitse tiedostomuodoksi rtf.
Jos olet epävarma, kysy ohjeita ennen tekstin lähettämistä.


Kisan tuomariston muodostavat kirjailijat Ilkka Auer, Sari Peltoniemi ja novellisti Mari Saario. Kisassa on esiraati, joka karsii jatkoon pääsevät novellit tuomaristolle. Esiraatiin kuuluvat ValoAuringon edustaja Metsämarja Aittokoski, Kosmoskynä-lehden päätoimittaja Pasi Karppanen, kisan sihteeri Kati Oksanen ja monivuotinen Novan esiraatilainen Leila Paananen.


Palkintoihin on varattu 300 euroa, jonka kisan tuomaristo jakaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Palkintosumma voi myös nousta nyt ilmoitetusta avustusten myötä. Kisalle ollaan parhaillaan hakemassa sponsoreja.


Lisäksi kisaan osallistuneiden kesken arvotaan viisi kappaletta Suomen Tieteiskirjoittajien julkaisemaa Kirjoita kosmos -kirjoittajaopasta sekä viisi scifi- ja fantasiakirjoittajille suunnatun Kosmoskynä-lehden tilausta vuodelle 2008.


Lisäksi viidellekymmenelle kisaan osallistuneelle lähetetään Kosmoskynä-lehden ilmainen näytenumero. Muista siis ilmoittaa myös postiosoitteesi tekstiä lähettäessäsi.


Voittajat julistetaan tammikuun puolessavälissä Suomen Tieteiskirjoittajien www-sivuilla. Kaikki kisaan osallistuneet saavat tiedon asiasta siihen sähköpostiin, josta ovat kilpailutekstinsä lähettäneet. Tämän lisäksi he saavat yleispalautteen, jossa käydään läpi kisan teemoja, tekstien tavallisimpia kompastuskiviä ja yleisiä kirjoitusohjeita. Pidä siis huoli, että sähköpostisi pysyy auki.


Kisan järjestäjät varaavat oikeuden käyttää em. sähköpostiosoitteita alueellisesta toiminnastaan tiedottamiseen.


Lisätietoja:


Noviisin sihteeri Kati Oksanen:
noviisikilpailu@gmail.com

http://noviisi.blogspot.com

IRCnet: #STK


http://www.tsfs.fi/nova/
http://tieteiskirjoittajat.utu.fi/
http://org.utu.fi/tyyala/tieteiskulttuurikabinetti/
http://www.valoaurinko.net/


Ohjeita kirjoittajille

Novellien pitää olla science fictionia tai fantasiaa, muuten aihe on vapaa. Voit käyttää jotakin seuraavista otsikoista tai otsikoida tekstisi itse.

Ikuisuuden portit
Kynnet asvaltilla
Piuhat irti
Rautajumalat
Rohtoa vailla
Ruosteiset siivet
Taivaansillan vartija
Turku, jota ei koskaan ollut (voit otsikoida myös itse)


Tekstin enimmäispituus on välilyönteineen 10 000 merkkiä. Useimmat tekstinkäsittelyohjelmat kertovat automaattisesti merkkimäärän. Esimerkiksi Wordista tämä löytyy kohdasta valikosta Työkalut > Rakenne.


Riippumatta siitä, mitä tekstinkäsittelyohjelmaa käytät, tekstien lähettämisessä pätevät samat ohjeet kuin Novassa. Rivejä arkilla saa olla korkeintaan 30, riviväli 1,5, fonttikoko 12, marginaalit joka reunasta vähintään 2 cm.


Sivut tulee numeroida siten, että samassa yhteydessä käy ilmi myös novellin sivujen kokonaismäärä (esim. 1/12, 2/12 jne.). Lisäksi jokaisella sivulla tulee näkyä kirjoittajan nimi ja tekstin otsikko.


Rivimääriin, marginaaleihin ja tekstin luettavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä esiraati tai tuomaristo saa hylätä ohjeiden vastaisesti kirjoitetun tekstin. Tämä on yleisesti käytäntönä kirjoituskilpailuissa.


Kirjoittamisen helpottamiseksi voit käyttää valmista tekstipohjaa, joka on ladattavissa osoitteesta http://kosmoskyna.net/Noviisi-novellipohja.rtf


Ennen kirjoittamisen aloittamista kannattaa myös silmäillä Nova-kilpailun yleispalautteita, jotka löytyvät osoitteesta http://www.tsfs.fi/nova/

Ei kommentteja: